torsdag 16 maj 2013

Rallylydnad och lite annat

I måndags var vi på rallykursen. Jag förstod att det skulle bli lite problem med sittande eftersom det var blött i gräset utav regnet och det gillar inte Ila kan jag säga. Men efter jag sagt "sitt" de första gångerna vid de skyltar hon behöver sitta gick det till slut bra och det blev bara bättre och bättre! det är ju dock en aning svårt att köra genom banan riktigt bra då det blir sådana störningar för henne. Men det är bara att gå ut när det regnar eller efter det regnat och träna på "sitt" då det är blött i gräset så hon till slut inte tycker det är så obehagligt. Annars gick det jättebra. Hon hade en fin kontakt med mig och vi tränade på momenten som vi inte kunde och de kan hon nog alldeles snart! :)

Då det bara var en liten stund kvar utav kursen ringde husse och talade om att Ila måste ut i skogen och leta upp en älg som är trebent samt att den var svårt sjuk utav fibrom. Det är så att ett jaktlag har en åtelkamera på en utav saltstenarna och i och med det fick de en bild på älgen som skickades till mobilen. De kontaktade Polisen och fick tillåtelse att avsluta lidande för den. Så det var bara att vända kosan hemåt och så var det ut på uppdrag för Ila, då hon är mycket duktig på att spåra, vilket var tanken för det första.

Det var meningen att det bara var han som känner till marken och jagar i det jaktlaget som skulle gå med Ila just eftersom han känner till marken. Men det vägrade Ila. Hon hoppade hela tiden mot husse som egentligen skulle ställa sig på pass. Så det hela slutade med att alla tre gick tillsammans för att Ila skulle vara trygg. Ila spårade en liten stund tills de släppte henne. Hon har ju blivit sparkad utav en tjur i höstas så hon sökte ut först 300 meter och kom tillbaka. (Hon behöver alltså få tillbaka självförtroendet.) Då följde de med henne en liten bit och då blev det samma visa. De gick ännu en liten bit till men rätt som det var försvann hon och var borta och till slut hör de att hon började på att skalla. Efter ett liten stund gick det lös en bit sedan ställde Ila älgen igen och efter ett tag gick det lös ännu en gång och till slut blev det fast stånd i över en timme efter det. Men tvåbentingarna kunde inte komma älgen och Ila närmare än 1-1,5 km eftersom de var uppe på ett berg, och de flesta passkyttarna satt långt bort för de trodde inte att älgen kunde gå så pass mycket som den gjorde. Det var en annan person som satt i närheten utav ståndskallet och det var bara ogjort att han inte fick älgen för älgen gick bara en bit ovanför honom. Men sikten var inte den bästa så han kunde inte komma till skott. De drog till slut den slutsatsen att älgen inte var trebent då den gått flera kilometer och det skulle inte den orka annars då det handlade om ena frambenet. Men att den har fibrom är helt klart. Ca halv ett på natten avslutades allt då Ila kom tillbaka för att älgen hade simmat över en å. Det var mycket bra jobbat utav Ila. Men det var tråkigt att de inte kunde avsluta älgens lidnade. Men det är inte mycket att göra åt då den gått över till grannmarken plus att det var riktigt mörkt utomhus.

Älgen som var svårt sjuk i fibrom och som till synes på bilden bara hade tre ben, men så var inte fallet då det undersöktes närmare.

1 kommentar:

  1. Oj, vilken story med älgen. Hoppas någon annan kan skjuta den så den slipper lida.

    SvaraRadera

Tack för din kommentar, det uppskattas alltid!